Huskøb: 5 økonomiske fælder du skal være opmærksom på

By:
Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Når du køber hus, kan der gemme sig økonomiske fælder for flere hundrede tusinde kroner, hvis du ikke er opmærksom. Vi har taget et kig på 5 af de mest almindelige, men hvis du vil være helt sikker i dit boligkøb, så bør du altid rådføre dig med en boligadvokat. Dagens boligadvokatpriser ligger omkring 6.500 kr. for en pakkeløsning, og med den i hånden undgår du med sikkerhed de grimme overraskelser.

Nå. Hvad skal du så tjekke, inden du underskriver købskontrakten? Vi foreslår følgende:

1. Lokalplaner

Der kan være særlige lokalplaner eller servitutter for matriklen, som kan tale imod boligkøbet. For eksempel kan der være forhold, der forhindrer dig i at bygge til, inddrage loftet til beboelse, få solceller på taget eller hvad du ellers måtte drømme om. Det kan også være, at der er planlagt kontorbyggeri eller erhvervsbyggeri på din vej, så du i fremtiden vil opleve en øget trafik.

2. Kloakseparering

I mange områder er der i dag krav om kloakseparering – og det kan være dyrt, hvis du selv skal grave ekstra kloakrør eller en faskine ned. Faktisk løber prisen hurtigt op i 100.000 kr.

3. Forurening

Tjek om grunden er forurenet, inden du køber en bolig. Det er nemlig ikke altid, at den udvidede ejerskifteforsikring dækker, og det kan koste flere hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund.

4. Ulovlig beboelse

Hvis du kigger på et hus, hvor 1. salen er indrettet til beboelse, så tjek efter, om den også er godkendt til det hos kommunen. Er den ikke det, vil markedsværdien på huset falde på et splitsekund, ligesom du kan risikere ikke at have brugbare værelser nok.

5. Gamle brønde og kloakledninger

Normalt tjekker man ikke brønde og kloakledninger, når man køber hus, men med tiden kan beton revne eller kollapse, så hele systemet skal graves op og skiftes. Det kan blive en dyr fornøjelse, og derfor kan det godt betale sig at få brønde og kloakledninger tjekket med en kameraundersøgelse inden huskøbet.

Brug en boligadvokat

Som tidligere nævnt kan det være en stor fordel at inddrage en boligadvokat i huskøbet. Han eller hun har specialiseret sig i bolighandel og ved præcis, hvor faldgruberne skal findes og hvad der skal gøres. I sidste ende kan det føre til et væsentlig nedslag i prisen, så du har råd til at få udbedret eventuelle skader. 

Har du fundet drømmehuset og vil gerne underskrive købsaftalen med det samme, så husk at få tilføjet et advokatforbehold. På den måde kan advokaten stadig nå at kigge handlen igennem, inden den er endelig.