Kom ud af medicin afhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

06 februar 2020 Astrid Pedersen
Kom ud af medicin afhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

Spiser du daglig smertestillende eller beroligene medicin – også selv om du måske ikke har direkte brug for det? Så bør du være opmærksom på, at pillemisbrug faktisk er et alvorligt problem.

Hvad er pillemisbrug?

Et pillemisbrug – eller, som det rettelig benævnes, misbrug af receptpligtig medicin – er en form for misbrug udsprunget af afhængighed af visse stoffer, som eksempelvis findes i sove medicin og smertestillende medicin.

I gamle dage, da de såkaldte barbiturater blev anvendt som beroligende medicin, og opiater som for eksempel ren morfin blev udskrevet mod smerter, opstod begrebet pillemisbrug som et misbrug på linje med alkoholisme og narkomani. Inden for de senere år er misbrug af læge ordineret medicin kommet på dagsordenen igen, idet der er kommet spotlight på afhængighed af blandt andet benzodiazepin (som er barbituraternes afløser) og de såkaldte opioider, som skulle fungere som et mindre afhængigheds skabende alternativ til de tunge opiater.

Hvad man for nylig har fundet ud af er at disse opioider, som blandt andre tæller Tramadol, Fentanyl og Oxycontin er lige så – hvis ikke mere – vanedannende end de rene opiater. Opioider er et syntetisk fremstillet medikament, som emulerer opiatets egenskaber.

Ud over sin smertestillende effekt virker opioiden også muskel afslappende, og kan samtidig afstedkomme en behagelig, nærmest euforisk, døs. Bagsiden af medaljen ses netop i form af afhængighed, og ved de ubehagelige abstinenser, som fremkommer ved fravær af stoffet, og som minder om de symptomer en heroin misbruger oplever når han eller hun kvitter ”cold turkey”. Derfor er det endog uhyre vanskeligt at komme ud af et pillemisbrug.

Hvordan lægger jeg pillerne på hylden?

Du må af hensyn til de svære abstinenser aldrig selv forsøge at vænne dig af med et pillemisbrug. Kontakt i stedet et misbrugscenter som for eksempel Behandlingscenter Stien, og få professionel hjælp til at få renset medicinen ud af dit system. Læs mere om behandling af afhængighed på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder